keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Katsaus kaupan leivoshyllylle

Kyllä itsetehty leivos aina kaupan tekeleen voittaa. Tätä mieltä on luultavasti suurin osa suomalaisista, vaikka varsin monen kauppakassiin saattaa helposti pujahtaa valmisleivos jos toinenkin. Leivoshyllyjen tarjonta on kaupoissa valtava; valinnanvaraa löytyy perinteisistä dallaspullista ja wienerpitkoista aina herkullisiin bebe-leivoksiin asti. Jos itsellä ei yksinkertaisesti ole aikaa ottaa kaulinta kouraan, saattanee kaupan herkkuihin turvautuminen kuulostaa järkevältä vaihtoehdolta - kätevää se ainakin on.



Kaupan tarjoamissa leivoksissa on kuitenkin huomattavia eroja, niin hinnan kuin laadunkin suhteen. Esimerkiksi muffinseja myydään ainakin keskisuurissa ruokakaupoissa useampaa eri sorttia. Pågen valmistaa omiaan crémetäytteen kera, mikä saa muffinsit maistumaan huomattavasti makeammilta. Tämä margariinipohjainen créme onkin oiva tapa erottua muista valmistajista. Jos taas kaipaa muffinseja ilman täytettä, kannattanee kokeilla jotain seuraavista: Oululainen, Pirkka, Rainbow tai Euroshopper. Oululaisen tuotos, Muffe, on hyvin tyypillinen muffinsi, sellainen jokaisen suussa varmasti maistuva, mutta mikään tajunnanräjäyttäjä ei Muffe silti ole. Pirkan lanseeraama kahden muffinsin pakkaus on ainakin Oululaista ja Pågenia halvempi, mutta makukin ikävä kyllä on sen mukainen – kuivahko. Etenkin sitruunanmakuinen Pirkka-muffinsi on aika lailla mitäänsanomaton; sitruunanmakua kun ei juuri löydy. Rainbow:nkin lähdettyä vähän aikaa sitten mukaan muffinsiralliin voikin sanoa että valinnanvaraa riittää. Yksi on kuitenkin noussut ylitse muiden: Lidlissä myytävä McEnnedy, joka on juuri sopivan makea ja täyteläinen. Kukin valitkoon muffinsinsa makunsa mukaan – Euroshopperia en kuitenkaan voi valitettavasti suositella.


Loppuun vielä donitseista muutama sananen. Suomen kahdesta suurimmasta valmistajasta toinen, Malviala, on hiljattain siirtynyt Pirkka-nimen alle. Pirkka-leima onkin tehnyt tehtävänsä: Malvialan hintaero toiseen suureen donitsivalmistajaan Vaasan Kulonpäähän on kasvanut. Malvialan donitsien hinta on laskenut parisenkymmentä senttiä. Tästä huolimatta Malviala ei tunnu pääsevän eroon donitsien pinnan kosteusongelmasta.

Vertailua:

Pågen 3/5
Oululainen 4/5
Pirkka 2/5
Rainbow 2/5
Euroshopper 1/5
McEnnedy 4/5

1 kommentti:

  1. Nythän teillä on hyvin kerrotavaa kun alkaa joulun herkut vyöryyn päälle! :)
    Pakko kommentoida tähän että kyllä vain pollyt on hyviä ja ite ainakin tienny ne noin 10 vuotta, saatavuus tosiaan täällä vaan tosi huono. Vaikka tässä kerran oli kaupassa polly- maistatus, nam!

    VastaaPoista